Assalammualaikum.
Jeng5x..kita tutup cerita apam..kita buka cerita kek lak ya..ni nak tayang kek yang saya dh buat. Kek ni byk dah blogger2 lain buat, cuma saya je baru berkesempatan buat. Resepi kek ni saya skodeng dari dapur hana. Saya buat versi kek dan juga cup cake. Jom kita lihat gambarnya..





Bahan Kek
250g tepung kek *
1/2 sk garam *
15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
113g @ 1/2 cawan butter
160g gula kastor - resepi asal 300g
2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
1sk esen vanila
240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
1 sk cuka
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam *
15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
113g @ 1/2 cawan butter
160g gula kastor - resepi asal 300g
2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
1sk esen vanila
240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
1 sk cuka
1 sk soda bikarbonat
#Buttermilk...caranya 240ml susu segar+1sudu makan cuka. biarkan selama 10-15 minit, kemudian letakkan pewarna merah, kacau agar warna sekata.
Cara-cara
1. pukul butter+gula hingga pucat, kemudian masukkan telur satu persatu
2. masukkan bahan ayak tadi berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3kali, letak
esen vanila dan pukul rata
3. campurkan cuka dengan soda bikarbonat (cepat2 gaul), kemudian campurkan
pada adunan kek tadi, hanya kaup balik sehingga sekata.
4. panaskan oven pada suhu 170c selama 15min
5. masukkan adunan kedalam loyang yang telah digriskan dan bakar selama 30-40
min.
Cream Cheese Frosting
250g cream cheese
227 mascarpone - saya ganti butter
115g @ 1 cawan gula kastor -saya letak 1/2 cawan
250g cream cheese
227 mascarpone - saya ganti butter
115g @ 1 cawan gula kastor -saya letak 1/2 cawan
Letakkan topping bila kek benar2 sejuk...selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment